OMÁČKA Z ČESNÁČKU

Česnek medvědí má silnou konkurenci – česnáček lékařský. Kromě toho, že je vynikající bylinkou v kuchyni, má léčivé vlastnosti.
Česnáček je vynikajícím prostředkem na hojení zanícených ran a veškerých zánětů kůže, na exémy a vyrážky – aplikuje se zevně v čerstvém stavu nebo jako tinktura z natě trhané v době květu. Zlepšuje dokonce i spalování tuků. Matthioli doporučoval česnáček i proti rakovině.

V misce rozmícháme lžičku tekutého medu, lžičku francouzské hořčice, půl lžičky soli, půl lžičky čerstvě mletého pepře, lžíci vinného octa, lžíci olivového oleje a 250 ml bílého jogurtu. Nakonec přidáme dvě pěkné hrsti nadrobno posekaných čerstvých lístků česnáčku. Můžeme použít jako zálivku na salát nebo jako dip ke grilovanému, předem naloženému sojovému masu.


více na https://www.facebook.com/KucharkaZeSvatojanu

Žádné komentáře:

Okomentovat