KOLÁČ S ČERVENOU ŘEPOU

Množství na dva koláče o průměru cca 20 cm.
120 g kešu oříšků namočíme na hodinu do studené vody, poté je slijeme a rozmixujeme dohladka se 2 lžícemi lahůdkového droždí, 2 lžičkami jablečného octa, lžící rozmarýnu, solí a 100 ml studené vody.
5 červených řep oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, třeba kráječem na sýr. Pokud se nám nedaří, raději je nastrouháme na nudličky. Smícháme 120 ml balsamikového octa, 3 lžíce rýžového sirupu, 1 lžičku soli, čerstvě mletý pepř a 3 lžíce panenského olivového oleje. Tímto nálevem zalijeme řepu, dobře promícháme a pod pokličkou deset minut dusíme.
V míse promícháme 100 g pomletého sezamu, 300 g celozrnné špaldové mouky, lžičku soli, 4 lžíce oleje a 150 ml studené vody. Umícháme těsto, které rozdělíme na dva stejné díly, a každý z nich vtlačíme do vymaštěné koláčové formy, přičemž necháme poněkud zvýšené okraje. Těsto potřeme krémem z kešu a navrstvíme na ně řepu. Nálev nevyléváme, ale povaříme, dokud ho není polovic a na talíři jím koláč pokapeme. Povrch koláče můžeme ozdobit bylinkami, já včera natrhala několik hrstí česnáčku, tak jsem ho použila. Pečeme při 180 stupních asi půl hodiny, dokud okraje koláče nezezlátnou. Je výtečný i jako studená svačinka.



více ZDE

Žádné komentáře:

Okomentovat