POLÉVKA PROTI JARNÍ ÚNAVĚ

Nejprve je nutné věnovat čas a jisté úsilí poctivému a silnému zeleninovému vývaru, v tomto případě je bujón v kostce nebo prášku zcela nepřípustný! Emotikona smile
Dobře omyjeme, ale neloupeme všemožnou zeleninu, kterou máme, mrkev, celer, petržel, pórek, kapustu, cibuli, česnek, červenou řepu, kedluben, rajčata, zelí, a nakrájíme je na velké kousky. Přidáme kousek mořské řasy (lze vynechat), bobkový list, tymián, nové koření a celý pepř, sušenou nebo čerstvou libečkovou a celerovou nať a zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu a necháme velmi zvolna vařit 4 – 8 hodin. Na kamnech na dřevo to jde lépe, vývar vás nevyjde tak draho.
Slijeme přes cedník, zelenina je zbavená všech živin i chuti, všechno to máme ve vývaru, dáme ji na kompost nebo slepičkám.
Litr vývaru použijeme na polévku, pokud nám nějaký zbude, zamrazíme ho na příště.
Osolíme a zavařujeme knedlíčky:
Spaříme vroucí vodou, vymačkáme a nadrobno nakrájíme 60 g mladých kopřiv.
Promícháme 80 g hrubé mouky, 20 g Hrašky, sůl a 130 ml horké vody. Necháme deset minut stát a vmícháme sekané kopřivy. Tvoříme knedlíčky a zavařujeme je do vroucího vývaru. Vaříme deset minut.



Žádné komentáře:

Okomentovat